Powiatowy Lekarz Weterynarii ostrzega przed włośnicą u świń i dzików na terenie Powiatu Wągrowiec
Powiatowy Lekarz Weterynarii ostrzega przed włośnicą u świń i dzików
na terenie Powiatu Wągrowiec
W maju 2015 r. stwierdzono włośnicę u 2 świń w 1 gospodarstwie w miejscowości Piotrkowice, Gmina Damasławek. Również w styczniu 2015 r. stwierdzono włośnicę u dzika odstrzelonego na terenie Gminy Wągrowiec.
W latach 2012 -2014 stwierdzono włośnicę u 5 świń w 3 gospodarstwach w miejscowościach: Oleszno, Gmina Gołańcz; Piotrkowice, Gmina Damasławek, i Rąbczyn, Gmina Wągrowiec.
Jak wykazały dochodzenia epizootyczne w gospodarstwach hodujących trzodę chlewną prawdopodobnym źródłem choroby, było zjedzenie przez świnie zarażonych włośniami gryzoni.
Od wielu lat choroba stwierdzana jest u dzików odstrzelonych na terenie Powiatów: Wągrowiec, Nakło, Żnin, Chodzież, Gniezno i Piła.
Na zarażenie włośniami wrażliwe są: świnie, dziki, nutrie, konie, myszy, szczury, dzikie zwierzęta mięsożerne (wilki, lisy, kuny) oraz psy, koty.
Zarażenie następuje po spożyciu mięsa, w którym znajdują się żywe larwy włośni. Człowiek zaraża się przez spożycie zarażonego mięsa np. świni domowej, a świnia zjadając np. zarażone nicieniem myszy lub szczury.
Solenie, peklowanie, wędzenie mięsa nie zabija pasożyta. Źródłem zarażenia jest więc zazwyczaj mięso niedostatecznie długo gotowane.
Po spożyciu zarażonego mięsa sok żołądkowy rozpuszcza otoczkę, a oswobodzona larwa włośnia przedostaje się do jelita cienkiego i tam wnika do kosmków błony śluzowej, gdzie osiąga dojrzałość płciową. Po zapłodnieniu samice rodzą żywe larwy, które przenikają do naczyń chłonnych i krwionośnych organizmu człowieka. Później z prądem krwi lub chłonki roznoszone są po całym jego ciele. Larwy osiedlają się w mięśniach poprzecznie prążkowanych, skręcają się i otorbiają. Otorbione larwy nie tracą żywotności latami. Cykl rozwojowy włośnia krętego odbywa się w całości w jednym gospodarzu (żywicielu).
Objawy włośnicy u człowieka
Okres wylęgania choroby waha się od jednego do kilku dni od chwili spożycia zarażonego pokarmu. Przebieg choroby, a tym samym pojawienie się oraz intensywność objawów chorobowych, zależy od liczby larw zarażających człowieka, jego wieku i indywidualnej podatności na zarażenie. W rozwoju choroby występują trzy fazy: jelitowa, mięśniowa oraz zdrowienia; rzadziej następuje śmierć. Pierwsze objawy ze strony przewodu pokarmowego pojawiają się po około 30 – 32 godzinach po zarażeniu i są następstwem penetracji samic włośnia do śluzówki jelit. Charakteryzują się one wymiotami, bólem brzucha, biegunką, gorączką i obrzękiem twarzy. Następne objawy pojawiają się po 2 – 8 tygodniach po zjedzeniu pokarmu zawierającego larwy włośni. Charakterystycznym objawem jest obrzęk powiek i tkanki oczodołowej, bóle mięśniowe, bóle i zawroty głowy, gorączka i ogólne osłabienie, trudności oddechowe, eozynofilia i leukocytoza. W łagodnych przypadkach większość objawów ustępuje po kilku miesiącach.
Postępowanie i zapobieganie zarażeniu
Należy obowiązkowo badać mięso świń, dzików, nutrii, koni w kierunku włośni. Ważną rolę w profilaktyce choroby odgrywa deratyzacja.
Powiatowy Lekarz Weterynarii
w Wągrowcu
Elżbieta Misiek