Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Wągrowcu

Inspekcja Weterynaryjna informuje o zagrożeniu afrykańskim pomorem świń (ASF)

Inspekcja Weterynaryjna informuje o zagrożeniu afrykańskim pomorem świń (ASF)

Inspekcja Weterynaryjna informuje o zagrożeniu afrykańskim pomorem świń (ASF).

 

Afrykański pomór świń (ASF) jest wirusową chorobą zakaźną i zaraźliwą dotyczącą wyłącznie świń i dzików.

Wirus ASF jest niechorobotwórczy dla ludzi i innych gatunków zwierząt.

Chorych zwierząt nie można wyleczyć z choroby.

Jedyną metodą zwalczania choroby jest postępowanie administracyjne czyli zabicie i utylizacja chorych i podejrzanych o zachorowanie świń.

Afrykański pomór świń (ASF) to choroba zakaźna zwierząt podlegająca obowiązkowi zwalczania.

Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) jest bardzo odporny na czynniki środowiskowe a także na kwasy i zasady np. w zakopany zwłokach przeżywa 280 dni, dlatego tak trudno go zwalczyć.

Posiadacz zwierząt, w przypadku stwierdzenia objawów nasuwających podejrzenie ASF, jest zobowiązany do natychmiastowego zgłoszenia podejrzenia Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii bezpośrednio, albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego tj. wójta, burmistrza (jest to obowiązek ustawowy obwarowany sankcją karną). Ponadto należy zgłaszać każdy przypadek padłego dzika.

Za świnie zabite, padłe lub poddane ubojowi w wyniku choroby, posiadaczowi zwierząt przysługuje pełne odszkodowanie z budżetu państwa w wysokości wartości rynkowej zwierząt.

Najczęściej wprowadzenie wirusa ASF do kraju wolnego od choroby następuje poprzez przemieszczanie się dzików, transport mięsa, produktów mięsnych, odpadów kuchennych i poubojowych, pochodzących od chorych świń i dzików.

Najczęstszą przyczyną zakażenia świń jest bezpośredni kontakt za zwierzętami zakażonymi lub zakażonymi odpadkami żywnościowymi.

W przypadku terenów o wysokim zagęszczeniu gospodarstw utrzymujących świnie, rozprzestrzenienie się wirusa między gospodarstwami jest łatwe, za pośrednictwem osób odwiedzających gospodarstwo lub zakażonej paszy, wody, słomy czy narzędzi. Wirus nie przenosi się drogą powietrzną.

 

Objawy kliniczne u dzików/świń:

1.Zwiększone padnięcia (w ciągu kilku/kilkunastu dni po zakażeniu chore świnie/dziki padają).

2.Gorączka, osłabienie, utrata apetytu, zaburzenia w poruszaniu się, utrata orientacji, ograniczony odruch ucieczki.

3.Problemy w oddychaniu, pienisty lub krwisty wypływ z nosa.

4.Sinica skóry, uszu, boków brzucha, wybroczyny na skórze.

5.Biegunka z domieszką krwi, wymioty.

Nie wszystkie objawy pojawiają się jednocześnie!

 

Sytuacja ASF w Polsce wg danych na 09.02.2018 dotychczas stwierdzono od 2014r.:

 

107 ognisk u świń i 1267 przypadków u dzików (tym 2018r. 3 ogniska u świń i 363 przypadki u dzików.

 

Wprowadzenie wirusa ASF do stada świń:

 

Jedynym sposobem zakażenia stada świń wirusem ASF jest wprowadzenie czynnika chorobotwórczego do stada. ASF nie szerzy się, tak jak wiele innych chorób drogą powietrzną. W Polsce jak dotychczas najważniejszym powodem szerzenia się ASF w populacji świń jest człowiek oraz dziki. Biorąc powyższe pod uwagę ochrona stad przed chorobą nie jest prosta.

 

Najczęstsze przyczyny ognisk ASF w Polsce:

1.nielegalny handel chorymi świniami

2.wprowadzenie do gospodarstwa tkanek (tusz) dzików lub świn zanieczyszczonych wirusem ASF (masarze – właścicielami chlewni),

3.bezpośredni kontakt między ludźmi i sprzętem z gospodarstw zanieczyszczonych wirusem a gospodarstwami wolnymi od tej choroby,

4.zanieczyszczona ASFV słoma,

5.bezpośredni kontakt świń z dzikami lub ich odchodami.

 

Bioasekuracja:

 

Zasady konieczne do przestrzegania przez producentów i hodowców świń w celu skutecznego zabezpieczenia gospodarstw przed ASF:

 

1.Zakaz wprowadzania do chlewni świń z nieznanych źródeł.

2.Ogrodzenie chlewni uniemożliwiające jakikolwiek – bezpośredni lub pośredni - kontakt świń z innymi zwierzętami, w szczególności dzikami.

3.Zakaz wchodzenia na teren gospodarstwa osób postronnych.

4.Zakaz wjazdu na teren gospodarstwa wszelkich pojazdów, a szczególnie samochodów zakładów mięsnych oraz firm utylizacyjnych

5. Obowiązkowa zmiana odzieży ochronnej przed wejściem do pomieszczeń ze zwierzętami.

6. Bezwzględny zakaz stosowania tzw. „zlewek”.

7. Zakaz wprowadzania na teren gospodarstwa upolowanych/padłych dzików lub wyposażenia służącego do polowań na dziki.

8. Zakaz wykorzystywania słomy lub zielonki zebranych z pól, na których przebywają dziki.

9. Zrezygnowanie z uczestnictwa w polowaniach na dziki przez właścicieli i pracowników chlewni.

10. Utrzymywanie świń w zamkniętych pomieszczeniach (drzwi) i dbałość o to aby w oknach były zamontowane siatki ochronne; chroniące przed ewentualnym świadomym wrzuceniem do chlewni materiału zakaźnego.

 

Jak się zabezpieczać przed ASF ?

 

1. NIE KUPUJ ŚWIŃ NIEWIADOMEGO POCHODZENIA.

 

2. ZABEZPIECZ ŚWINIE PRZED KONTAKTEM Z DZIKAMI.

 

3. NIE KARM ŚWIŃ ODPADKAMI KUCHENNYMI.

 

4.PASZE ZABEZPIECZAJ PRZED DOSTĘPEM ZWIERZĄT WOLNOŻYJĄCYCH.

 

5.WYŁÓŻ MATY NASĄCZONE ŚRODKIEM DEZYNFEKCYJNYM PRZED WJAZDEM I WYJAZDEM Z GOSPODARSTWA, A TAKŻE PRZED WEJŚCIEM DO POMIESZCZEŃ W KTÓRYCH TRZYMANE SĄ ŚWINIE.

 

6.NIE POZWÓL, BY WCHODZIŁY OSOBY POSTRONNE.

 

7.ZAKŁADAJ ODDZIELNY STRÓJ I POZOSTAWIAJ GO W CHLEWNI.

 

8.PAMIĘTAJ O UTRZYMANIU CZYSTOŚCI I DEZYNFEKCJI.

 

9. REJESTRACJA W BAZIE ARIMR I ZGŁASZANIE PRZEMIESZCZEŃ DO 7 DNI OD ZDARZENIA.

 

10. OBSERWUJ STAN ZDROWIA ŚWIŃ.

 


Data wytworzenia: 2018-02-09 15:02 Autor: Dariusz Fitt Data publikacji: 2019-11-15 00:01 Osoba udostępniająca na stronie: Przemysław Kurant Data ostatniej modyfikacji: 2019-11-15 Osoba modyfikująca: Dariusz Fitt